Prea puţini funcţionari

autor: tv sud // 28 09 2012 // Vizualizari

Numărul foarte mare al cererilor de recalculare a pensiilor făcute de bătrânii gorjeni a dat peste cap activitatea Casei Judeţene de Pensii. Peste 2.000 de astfel de solicitări au primit funcţionarii, de la începutul anului, în condiţiile în care personalul instituţiei este insuficient. La asta se adaugă şi dosarele obişnuite de pensionare.

Şefii Casei de Pensii se plâng de mult de lipsa personalului, însă nici vorbă se suplimentarea numărului de angajai. Directorul le-a amintit din nou reprezentanţilor Prefecturii, că unitatea pe care o conduce este pe mardinea prăpastiei. Asta din cauza volumului prea mare de muncă, în comparaţie cu numărul de angajaţi. Miile de cereri de recalculare sau de emitere a deciziilor de pensionare se soluţionează cu mare întârziere.

Pe lângă problemele funcţionarilor, dificultăţi au şi restul gorjenilor. Asta pentru că, deşi la nivelul judeţului numărul de salariaţi este mai mare decât cel al pensionarilor, angajatorii uită să plătească dările la stat. Directorul atrage atenţia că banii din bugetul asigurărilor sociale sunt insuficienţi, iar Gorjul are nevoie de resurse financiare de la alte judeţe.

Gorjul are peste 85.000 de beneficiari ai sistemului naţional de pensii, iar raportul salariaţi/pensionari este, deocamdată, unul pozitiv, adică 1,07. Din păcate, aproape 10.500 de bătrâni trăiesc în continuare din indemnizaţia socială, de 350 de lei.