Stâne gratis pentru ciobani

0
0

Ciobanii care vin cu oile pe munții din preajma comunei Runcu au la dispoziție, în mod gratuit, stâne construite chiar de primărie. Inițiativa aparține primarului Adi Câmpeanu, care vrea să sprijine activitatea pastorală. Trei stâne moderne au fost construite până acum. Ciobanii se bucură de condițiile oferite și spun că numărul animalelor a crescut.

În fiecare an, primarul din comuna Runcu, Adi Câmpeanu, inaugurează câte o stână. Până acum, au fost puse în funcțiune trei și vor urma și altele. Motivul nu este altul decât dorința primarului de a dezvolta creșterea animalelor.

Ciobanii s-au obișnuit deja cu locațiile și își îndrumă zilnic turmele către aceste stâne pentru un mic popas.

La stână, ciobanii se adună rând pe rând și fiecare știe ce are de făcut. Clădirea ridicată din banii primăriei oferă condiții și pentru prepararea brânzei.

Stâna are și un dormitor, astfel că ciobanii au unde să se odihnească peste noapte. Viața la stână nu este acum tocmai grea, spun ciobanii, care se bucură de condițiile oferite gratuit de conducerea primăriei.

Fiecare ovină sau caprină trece prin mâinile ciobanilor care mulg laptele pentru a scoate brânza.

Primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, a decis să înființeze aceste stâne pentru a-i stimula pe localnici să crească din ce în ce mai multe animale.

Până în prezent, primarul a construit trei stâne și nu are de gând să se oprească aici. Și anul viitor, acesta este hotărât să înființeze o alta într-o zonă apropiată de comuna pe care o administrează.