Răcorire și averse, apoi din nou cald. Vremea se încălzește de săptămâna viitoare

- Advertisement -

Vremea se menține umedă și instabilă până spre sfârșitul săptămânii, iar temperaturile vor scădea ușor. Totuși, răcorirea nu va ține prea mult, pentru că săptămâna viitoare se încălzește din nou.

 

După zilele foarte calde de la începutul acestei săptămâni, temperaturile vor marca o scădere graduală către valori ceva mai apropiate de normalul perioadei. Cauza va fi pătrunderea unui aer mai rece dinspre nord-vest, odată cu deplasarea spre est a unui talveg de altitudine.

Această schimbare va avea loc mai repede decât anticipau unele modele meteorologice, astfel că vom scăpa, deocamdată, de perspectiva unor maxime foarte ridicate, de peste 38°C.

Pe de altă parte, în aceste situații, aerul rece are tendința să pătrundă mai întâi în straturile mai înalte ale atmosferei. Astfel, vremea va rămâne instabilă și în zilele următoare, deoarece o diferență mare de temperatură pe verticală favorizează mișcările ascendente ale aerului, generatoare de precipitații și furtuni.

De aceea, până la sfârșitul săptămânii vor fi posibile averse cam în fiecare zi, chiar dacă nu vor fi afectate mereu aceleași regiuni. Inițial, aceste fenomene vor viza mai mult jumătatea nordică a țării, dar în a doua parte a săptămânii sunt așteptate ploi și furtuni și în regiunile sudice.

În weekend, ne vom bucura de câteva zile și nopți mai răcoroase, ocazia ideală pentru a mai răcori locuințele „încinse” de acest val de căldură. Totuși, se anunță ploi în unele regiuni, așa că e bine să urmăriți prognozele înainte de a lăsa geamurile deschise o perioadă mai lungă de timp.

O îmbunătățire a vremii este așteptată pe la începutul săptămânii viitoare, când o nouă dorsală de aer cald se va extinde deasupra Europei Centrale și de Est. Temperaturile vor crește din nou, cu un maxim, cel mai probabil, spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Chiar dacă încă nu e clar cât de mult va urca mercurul din termometre, umiditatea va fi mare, deci se pare că disconfortul termic va fi ridicat. De asemenea, șansele de furtuni par să crească iar pe parcursul săptămânii viitoare.

sursa: meteoradar.ro

Articole recente