Procurori trimiși în judecată

autor: tv sud // 30 06 2015 // 1.490 Vizualizari

Procurorul Marius Radu Vlădoianu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi şantaj. Aceeași decizie a fost luată  și faţă de Ionel Tudosan, procuror la DIICOT – Structura Centrală, cu privire la infracţiunea de complicitate la şantaj.

“În perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a pretins de la o persoană, denunțător în cauză, sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită”, precizează procurorii DNA.

Anchetatorii spun că legătura dintre Vlădoianu și denunțător ar fi fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană, care ar fi primit pentru procurorul din Dolj diferite sume de bani.

”Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, Vlădoianu Marius Radu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, Vlădoianu Marius Radu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură. În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel”, a anunțat DNA. Marius Vlădoianu a fost implicat în cazul Gorbunov, fiind procurorul unei ședințe de judecată din mai 2008, când Tribunalului Dolj a hotărât să-l elibereze din Penitenciarul Craiova, pe motive medicale, pe Serghei Gorbunov. Acesta din urmă fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav. În ianuarie 2009, când Gorbunov a fost indicat ca prim suspect al unui jaf armat din Brașov, soldat cu doi morți, s-a descoperit că deținutul fusese eliberat printr-o serie de erori comise de instanţe și angajații din penitenciar. În ianuarie 2010, procurorul Vlădoianu a fost reintegrat în magistratură în urma unei hotărâri a Curții Supreme.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție. (L.F.)

mita spaga