Deși pot cauza episoade neplăcute, infestarea cu păduchi se poate întâmpla oricui, iar odată cu mersul la școală sau grădiniță apare și acest risc. Așa cum prevede metodologia, odată cu reîntoarcerea elevilor în bănci după perioada de vacanță, are loc triajul epidemiologic realizat de cadrele medico-sanitare din instituţiile şcolare. La Scoarța, conform primelor informații, Primăria nu ar avea încheiat un contract cu un medic sau cabinet medical care să realizeze supravegherea medicală a micuților, conform O.U.G. nr. 162/2008, Art.13.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, după vacanța din luna februarie, la nivelul județului au fost înregistrate 12 cazuri de pediculoză. Chiar în aceste momente, inspectorii sanitari se află la Școala Gimnazială Scoarța pentru a efectua un control. Din primele verificări, este vorba de un caz de pediculoză.
„Cazurile de pediculoză se raportează, după fiecare vacanță. La revenirea copiilor în unitățile de învățământ se efectuează triajul epidemiologic. După vacanța din luna februarie, mai exact în luna martie, la nivelul județului Gorj, au fost raportate 12 cazuri de pediculoză, dintre care 8 cazuri în mediul urban și 4 cazuri în mediul rural.
Din discuțiile purtate cu conducerea unității de învățământ, ar fi un singur caz de pediculoză, dar urmează să se efectueze triajul epidemiologic de către un medic desemnat de primărie să supravegheze unitatea de învățamânt.
Colegii noștri s-au deplasat la fața locului pentru a vedea care este situația cu exactitate.”, au transmis reprezentanții DSP Gorj.
UPDATE: DSP Gorj a confirmat existența a 3 cazuri de pediculoză la nivelul Școlii Gimnaziale Scoarța.