Miruță: Lipsa HELIPORTULUI, omoară oamenii cu zile

- Advertisement -

,, HELIPORTUL MEDICAL, o perpetuă minciună. Iresponsabilitatea autorităților de la Târgu Jiu omoară oamenii cu zile

Anul 2023 a trecut, iar Gorjul e tot fără heliport. Promisiunea primarului Romanescu că heliportul va fi gata cel târziu la finalul anului 2023 „indiferent de situație” a valorat exact cât a valorat și cea în care, la PNL fiind, se jura că ne scapă de PSD.

Primarul Marcel Romanescu și cei care îl susțin sunt vinovați de moartea gorjenilor care nu au putut fi transportați, noaptea, la un spital de specialitate, din cauza unui banal sistem de iluminare a heliportului. Investiția este blocată de Primăria Târgu Jiu, timp în care sute de cazuri grave nu au putut fi transferate la unități de specialitate.

131 de zboruri au fost ziua la Tg Jiu în anul 2022. Dintre aceste cazuri, 72% au supraviețuit când în spitalul Targu Jiu nu aveau nicio șansă. Fiindcă accidentul vascular nu alege între zi și noapte, alți minim 131 de gorjeni au ratat această șansă la viață dat fiind faptul că pe întuneric, elicopterul SMURD nu a putut ajunge la Targu Jiu. În tot acest context și președintele PSD Gorj și cel al PNL tac. În loc să ia atitudine, să se implice, tac complice în timp ce oamenii mor cu zile.

O investiție evaluată la 186.200 de euro, care se poate realiza într-un timp extrem de scurt, este ținută blocată de 11 ani, de interesele grupului ce conduce Primăria Târgu Jiu, care vrea să plătească o sumă de 5 ori mai mare, dar nici măcar așa nu reușește. Președintele USR Gorj, Radu Miruță, a obținut o ofertă de preț, din partea uneia dintre societățile autorizate din România, care pot efectua astfel de lucrări și care este de 5 ori mai mică decât suma alocată de Primaria Tg Jiu pe nici așa nu este gata.

Timpul nu mai are răbdare, domnule primar. Vă mișcați prea încet pentru nevoile acestui oraș, promiteți mult și nu faceți nimic serios. În acest timp, oameni cu șansa la viață mor, alții părăsesc definitiv orașul. Dacă în 6 ani de mandat nu ați putut măcar să întindeți niște becuri de semnalizare care salvează vieți, oamenii din Targu Jiu nu mai au nicio așteptare de la dumneavoastră. Dacă ați promis, v-ați asumat termene și nu ați respectat nimic, vă regăsiți perfect locul în echipa PSD.

Heliportul de la Târgu Jiu a fost o minciună electorală, din 2012, când s-a inaugurat o bucată de beton, pe care nu au putut ateriza elicoptere și în timpul nopții. După lungi presiuni publice și demersuri în Parlament pe care Radu Miruta le-a făcut, a fost emis în aprilie 2020 un certificat de urbanism în baza căruia s-au obținut avize pentru acest proiect. Iresponsabilitatea Primăriei Targu Jiu a făcut ca acest certificat de urbanism să expire după 2 ani fără a mai fi prelungit, odată cu el fiind nule toate autorizațiile obținute între timp. Aceeași primărie care a ratat extinderea valabilității acestui certificat, a emis un altul în mai 2023, reluând întreg procesul. Incompetența și delăsare sunt cuvintele caracteristice unei astfel de abordări. Pe platforma existentă pe insula de pe Jiu, trebuie amplasat un sistem de semnalizare.

Pe timp de noapte, un elicopter SMURD nu poate deservi urgențele județului Gorj, pentru că pe acest heliport nu există un sistem de balizaj. Ceea ce ni s-a promis a se rezolvă în câteva luni, s-a transformat într-o problemă și mai mare. Heliportul a fost închis complet pentru lucrări care tragează, iar acum, ambulanțele nu mai pot pătrunde pe platforma pentru elicopterele SMURD, nici măcar în timpul zilei.

Primarul Marcel Romanescu trebuie să dea explicații celor care își pierd membri ai familiei, persoane dragi, din cauza incompetenței și poate, mai multe explicații Curții de Conturi pentru sumele de 5 ori mai mari alocate, ori altor instituții pentru neglijența expirării documentelor care înseamnă timp în care alți oameni cu șansa la viață, mor.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR Gorj.

Articole recente