Meteorologii anunţă fenomene meteo extreme

autor: Costin Soare // 21 07 2021 // 56 Vizualizari

Prognoza meteo a verii. Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează că vara anului 2021 va fi o vară a extremelor la nivelul întregului continent, iar România nu va fi o excepţie.

Prognoza meteo a verii. Elena Mateescu avertizează că vara aceasta România va mai fi lovită de fenomene meteo extreme, precizând că se anunţă o vară a extremelor la nivelul întregului continent.

„Mențiunea „deosebit de accentuată” face referire la toate fenomenele asociate condițiilor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, dar, în primul rând, cantitățile de apă acumulate pe secvențe scurte de timp. Nu în ultimul rând, fenomene de tipul vijeliilor, pentru că în urmă cu ceva timp a fost în vigoare pentru Galați avertizare de cod roșu ce viza intensificări de vânt la rafală de 100 km/h, izolat căderi de grindină și cantități de apă în limite de 40-50 l/mp pe secvențe de doar o oră.

Până dimineață la ora 3 discutăm de avertizări de cod portocaliu ce vizează Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, zona de munte, unde ne așteptăm să înregistrăm cantități de apă ce pot depăși local 50-60 l /mp. În mai puțin de 24 de ore ne apropiem sau chiar depășim media climatologică a unei luni iulie și trebuie să luăm în considerare că e a 2-a zi în care astfel de fenomene se întâmplă și dimineață vom actualiza avertizarea pentru zonele din centru, est, sud-est, cu siguranță codul galben pentru aceste zone va rămâne în vigoare,” a declarat Elena Mateescu