Klaus Iohannis l-a desemnat pe generalul Nicolae Ciucă pentru funcția de premier al României

autor: Iulia Blondea // 21 10 2021 // Vizualizari

Klaus Iohannis l-a desemnat pe generalul Nicolae Ciucă pentru funcția de premier al României, în urma consultărilor pe care le-a avut, astăzi, cu partidele politice. Nicolae Ciucă a fost propunerea Partidului Național Liberal.

Nicolae Ciucă are 54 de ani și este general în rezervă. El a intrat în PNL în 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj pentru Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu.

Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Nicolae Ciucă, militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.