Italienii vânează păsărele la Gorj

0
0

Străinii vin buluc pe malul Jiului, să împuşte păsărele! Recordul este atins de italieni, care sunt înebuniţi să vâneze raţe, grauri şi potârnichi, în judeţul Gorj. Cererile vin pe bandă rulantă la Agenţia Vânătorilor, care, pe lângă programări, pune la dispoziţie şi armele, închirierea costând doar zece euro pe zi. Sezonul la raţe va fi deschis la toamnă. Acum se vânează de zor căpriorii.

În timp ce gorjenii vânează căpriorii în această perioadă, zeci de italieni preferă raţele, pe care le pot împuşca din septembrie. Cum trebuie să intre în legalitate până atunci, străinii au început să dea telefoane la Gorj, pentru programări. După ce li se acceptă partida de vânătoare, aceştia primesc un document pe care-l prezintă la graniţă, ca să poată intra cu puşca în ţara noastră, în caz că nu vor să închirieze una de la Gorj.

Gorjenii cred că italienii aleg Gorjul pentru distracţie.

Cele mai frecventate locuri de vânătoare sunt Turcineşti, Leleşti, Ceauru şi Dăneşti. Acum se vânează de zor căpriorii, sezonul fiind deschis până în octombrie. Au fost lăsaţi în bătaia puştii 83 de masculi, însă mulţi au fost deja vânaţi.

Pentru fiecare căprior împuşcat, vânătorii trebuie să plătească 600 de lei. La toamnă, se va deschide sezonul şi la fazani. La Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj sunt înscrişi 1.300 de vânători, care plătesc o taxă de aproximativ o mie de lei, pe an. Reducere de 50 la sută se face pentru pensionari, iar cei care au peste 80 de ani sunt scutiţi de la plata acestei taxe. 17 octogenari se află în această situaţie.