Importăm masiv energie. Prețurile din România, cele mai mari din Europa

- Advertisement -

Țara noastră importă masiv energie, pe tot parcursul zilei de azi. Contractele tranzacționate ieri, pentru azi, arată prețuri de peste 100 euro, în țara noastră, cele mai mari din Europa.

 

Prețul energiei electrice produse în România este printre cele mai mari, de 101 euro/ Mwh. Și asta în timp ce producători din alte state vând cu prețuri negative.

Prețul spot al energiei electrice, tranzacționate pe piața zilei următoare, arată că România, Bulgaria și Grecia se situează la același nivel.

În toate cele 24 de ore ale zilei, România importă energie din rețeaua maghiară, din care se alimentează și vecinii bulgari. Pe un interval de patru ore, între 11:00 și 15:00, prețul spot orar din Ungaria a avut cea mai mică valoare și a ajuns la minus 17 euro/MWh. În același interval orar, țara noastră avea prețuri cuprinse între 86 și 92 de euro/MWh.

Conform datelor PZU, chiar și seara, când fotovoltaicele nu mai produc, prețul orar este de circa 160 de euro/MWh. La ora 21:00, se importă din Ungaria prin cuplare la o putere de 1.000 MW orari și se exportă spre Grecia, la 300 MW.

Articole recente