FOTO | Radu Miruță, soluții pentru problema deep-fake.

- Advertisement -

“Tehnic, problemele generate de inteligență artificială, se rezolva tot prin inteligență artificială, nu prin proiecte de lege care nu au niciun efect.

Problema deep-fake, acele imagini/video contra-făcute, nu se rezolvă pentru că Parlamentul țipă să intre oamenii la pușcărie între 6 luni și 2 ani, așa cum a vrut PSD. Pentru că pur și simplu nu așa funcționează Internetul în care instant mii de surse pot injecta conținut după care nu vor reuși vreodată nici CNA, nici ANCOM, nici Poliția, să alerge. E nescalabil. Doamne ajută că ieri, pe ultima sute de metri, presiunea publica a făcut ca PSD să retrimită la comisii un astfel de proiect pe care îl doreau urgent votat.

Am organizat ieri la Parlament o dezbatere pe marginea Inteligenței Artificiale și a deep-fake. Și au participat toți factorii relevanți: Google Ro, Facebook (Meta), Tic Tok, profesori universitari atât din zona analizei de imagine cât și din zona de drept, ANCOM, directorul DNSC, CNA, STS, SRI, asociații de profil cu multă experiența în această zonă.

O dezbatere consistentă, cu oameni care întrețin din toate punctele de vedere acest domeniu.

Concluzia a fost una clara: pentru a stopa deep-fake, trebuie umblat la sursă, nu alergat după destinație. România, alături de țările membre UE va impune distribuitorilor de conținut (Facebook, Tic Tok, YouTube, Instagram, X, șamd) să detecteze conținutul deep-fake și să îl oprească de la a fi distribuit. Doare puțin, implică bani, dar nu există alta soluție. La început va merge mai greu, dar aceasta este soluția. In paralel, analizăm daca este cazul de vreo armonizare legislativă pentru a fi în acord cu Digital Services Act, regulamentul adoptat de Parlament/Comisie/Consiliu în acest sens.

PSD a arătat încă o data ca nu se pricepe la digitalizare, PSD se pricepe doar la afaceri cu banii din digitalizare.”, transmite deputatul USR, Radu Miruță, președintele USR Gorj.

Articole recente