Fetiță de 10 ani, violată de amicul său de 16 ani

0
0

Un adolescent de 16 ani din comuna Câineni, judeţul Vâlcea, a fost condamnat la opt luni de detenţie într-un centru educativ după ce a violat o copilă de 10 ani.

Violul s-a produs la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, dar plângerea a fost depusă abia la începutul lunii ianuarie, de către mama victimei. Femeia locuieşte în alt judeţ, alături de noua familie, iar fiica ei de 10 ani – victima în acest caz – a rămas alături de tatăl şi fraţii săi.  Victima şi violatorul se cunoşteau de mai mulţi ani. În ziua în care s-a produs violul, cei doi, împreună cu alţi copii, mergeau cu animalele la păscut. Băiatul i-a propus să întreţină relaţii sexuale, iar episodul s-a consumat în prezenţa unui alt copil.  Tot în luna ianuarie, vinovatul era arestat preventiv, iar la sfârşitul săptămânii s-a dat sentinţa în acest caz: adolescentul a primit drept pedeapsă internarea într-un centru educativ pentru o perioadă de 1 an şi 2 luni, pentru „viol în formă agravantă”.  Sentinţa emisă de magistraţii din Brezoi – Vâlcea este cea mai blândă dintre cele care se pot da în astfel de cazuri: internarea între 1 şi 3 ani, faţă de pedeapsa pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost adult – închisoare de la 3 la 7 ani.  Iniţial, fapta a fost înregistrată ca agresiune sexuală asupra unui minor, ulterior, pe baza probelor s-a stabilit că este vorba despre un viol, chiar dacă „după două săptămâni nu am mai putut recolta probe, motiv pentru care, din punct de vedere medical, nu se poate stabili cu exactitate când ar fi avut loc presupusul viol”, după cum declarau pentru Adevărul, la scurt timp după aflarea poveştii, reprezentanţii de la Medicină Legală Vâlcea.  Primarul comunei Câineni, Nicolae Ion ne declara la acea vreme că este uimit de ce s-a întâmplat, pentru că băiatul provenea dintr-o familie de oameni gospodari cu şapte copii, în timp ce fata era cu greu crescută de tatăl ei alături de ceilalţi trei fraţi care, la un moment dat, au şi fost luaţi sub tutela Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vâlcea. Părintele a insistat că poate să-şi crească şi singur copiii.
Din pedeapsă se scade perioada în care a fost arestat preventiv, aproximativ 4 luni, astfel că, mai are de executat 8 luni.   Instanţa i-a adus la cunoştinţă adolescentului că riscă ca pedeapsa să se prelungească sau să fie înlocuită cu internarea într-un centru de detenţie dacă între timp va săvârşi o nouă infracţiune sau „este judecat pentru o infracţiune concurentă săvârşită anterior”.   Din comunicarea sentinţei am mai aflat că victima nu a avut pretenţii de la violator, practic „nu s-a constituit parte civilă în cauză”, în ciuda localnicilor care, la data când a fost reclamată fapta, s-au declarat convinşi că mama fetei urmăreşte doar să „stoarcă bani de la familia băiatului”.   Familia vinovatului va trebui să plătească 750 lei cheltuieli judiciare către stat.

Citeste mai mult: adev.ro/p7xw9m