Deputatul Radu Miruță anunță că Ministerul Muncii nu susține proiectul de lege privind pensionarea celor din minerit

autor: Iulia Blondea // 16 04 2021 // 123 Vizualizari

În această dimineață, deputatul USR de Gorj, Radu Miruță a comunicat faptul că Ministerul Muncii nu sustine PLX 75/2021 privind pensionarea celor care vor fi disponibilizați din minerit și energie, nici în forma amendamentului discutat, despre cei din producție.

“Raspunsul negativ a ajuns cu cateva minute in urma la Comisia de Munca a Camerei Deputatilor si a infundat sansele ca acest proiect sa treaca.

Oricat ar incerca sa justifice, nu exista argumente:

– C.E. Oltenia a anuntat public ca nu i-ar fi afectata activitatea de aceste plecari care oricum se vor intampla prin disponibilizare, deci acest argument a fost invalidat;
– banii pentru diferenta de contributii ar fi putut fi achitati din Fondul de Tranzitie Justa, prin asa zisele pension bridge pentru early retirement option, material publicat de Comisia Europeana;

Acesti oameni raman practic fara nicio optiune, in fata unui val de disponibilizari ceea ce nu este nici pe departe un lucru responsabil. Praful in ochi cu proiecte noi de lege care nu adreseaza problema discriminarilor celor care nu au avut conditii deosebite, dar au lucrat in acelasi loc cu cei care au, sau cei care au conditii deosebite, dar nu le-au fost platite contributiile, este exact praf in ochi si dispret pentru cei aflati in aceasta situatie.

Sa te opui fara sa vii cu o solutie pentru problema reala a acestor oameni, este imatur.

Cumva ca intr-un film cinic, acesti oameni care au lucrat 25-30 de ani in conditii dure, care isi vad colegi bolnavi sau murind, dupa ce vor fi dati afara inainte de a indeplini varsta de pensionare, neavand alternativa, vor fi angajati pe nimic de firmele politicienilor care vor contracta lucrari de taiere si dezmembrare a actualelor capacitati de productie a energiei…poate ca acela este si interesul celor care nu sustin acest proiect, fara a avea insa argumente valide.

O zi trista pentru judetul Gorj tocmai prin nedreptatea respingerii din partea acestui minister care pare ca nu intelege situatia generala a problemei.” a transmis Radu Miruță.