De Ziua Muncii, muncă

autor: tv sud // 30 04 2013 // 2.473 Vizualizari

Dacă e Ziua Muncii, atunci să punem osul la muncă! Asta spun oamenii de la ţară când vine vorba despre modul în care îşi vor petrece ziua de 1 Mai. Sătenii susţin că pe vremuri sărbătoreau de dimineaţa până seara, însă acum, şi dacă ar vrea, tot n-ar putea, pentru că banii abia le ajung de pe o lună pe alta. Mulţi se vor afla pe câmp, în timp ce tinerii şi-au făcut deja planuri să plece la mare sau la grătare.

La Băleşti, unii dintre săteni nici nu ştiu ce se sărbătoreşte mâine, la nivel internaţional, însă, dacă primesc un singur indiciu, îşi amintesc imediat de tinereţe şi de manifestațiile uriașe de pe marile bulevarde.

Tanti Chiva, în vârstă de 63 de ani, spune că aşa timpuri grele n-a trăit până acum. Micii şi berea au rămas doar o amintire de Ziua Muncii.

Alţii nici nu ştiu ce reprezintă ziua de 1 Mai.

Munca va fi cuvântul de ordine pentru mulţi dintre săteni de 1 Mai. Aceştia şi-au făcut deja planul să meargă la câmp.

Doar tinerii  îşi mai fac planuri de 1 Mai, însă importanța zilei a fost minimalizată, fiind sărbătorită la iarbă verde, la mare ori la munte. În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste  a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Ulterior, această zi a devenit sărbătoarea muncii în multe țări, căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.