Congres international, la Tg Jiu

autor: tv sud // 29 06 2012 // Vizualizari

Orasul lui Brancusi gazduieste, timp de trei zile, cel de-al 13-lea Congres International de Dacologie. În acest an, s-a hotărât ca evenimentul să aibă loc la Tg Jiu, deoarece manifestarile sunt dedicate lui Brancusi. Zeci de invitati sositi din Australia, Austria, America si Franta au fost intampinati de organizatori la Coloana Infinitului.

Dupa ce au sosit in Tg Jiu, specialistii in sculptura si dacologie au participat la deschiderea oficiala a congresului, unde s-au discutat aspecte legate de promovarea la nivel local si national a lui Constantin Brancusi.

Remarca organizatorilor de anul acesta este că Brancusi este mai promovat in strainatate, decat in Romania.

Moise Bojincă, rectorul Universitatii Constantin Brancusi, spune ca gazduirea acestui congres in Gorj este o victorie in lupta pentru promovarea titanului sculpturii moderne.

Congresul va continua cu vizite la casa memoriala Brancusi, muzeul dedicat sculptorului de un particular la Arcani si o slujba de pomenire la Pestisani.

La Pestisani, participantii vor vedea cripta in care se afla depusa o urna cu pamant de la mormantul din Franta al lui Brancusi.