Cod galben de furtuni și grindină

autor: Iulia Blondea // 31 07 2018 // Vizualizari

Meteorologii ANM au emis o nouă avertizare cod galben de furtuni şi grindină în peste jumătate de țară. Vor fi încă două  zile de fenomene extreme în 27 de judeţe. După furtuni va urma un val de temperaturi ridicate, în pragul caniculei.

Până miercuri dimineaţă, la ora 9, este în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și cantități importante de apă. Potrivit ANM, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în nordul Moldovei, local în Transilvania și Oltenia, în zona Carpaților Orientali și Meridionali, precum și în zona Munților Banatului. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua și aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 50…60 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.

Începînd de miercuri, de la ora 9, avertizarea COD GALBEN se EXTINDE. Potrivit ANM, până miercuri la ora 23, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele montane, precum și în Transilvania, Banat, Crișana și local în Maramureș, Oltenia și Muntenia. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua și aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.