Biserica Sfinții Voievozi, renovată

autor: tv sud // 31 10 2013 // 1.049 Vizualizari

Biserica din centrul municipiului a intrat într-un amplu proces de restaurare. Lucrările costă în jur de 400.000 de lei, din care doar 100.000 de lei au fost dați de Ministerul Cultelor, dar și de Primăria Târgu-Jiu. Însă, această sumă este insuficientă pentru a realiza toate lucrările care se impun

Lucrările fațadei Biserica Sfinții Voievozi au vizat refacerea tencuielii lăcașului de cult. Aceasta nu a mai fost refăcută de mai bine de 70 de ani.

În urmă cu aproximativ opt decenii, Iosik Keber, cel mai mare pictor gorjean, a refăcut pictura lăcașului de cult. Acesta a descoperit, sub tencuială, filosofi din Grecia Antică, cum ar fi Platon, Artistotel, dar și Socrate. Astfel, biserica din Târgu Jiu este unică în România.

Preotul apelează și la ajutorul credincioșilor. Acesta susține că biserică este un important monument istoric și un lăcaș foarte vizitat de turiștii străini și români.

Biserica Sfinții Voievozi „Mihail și Gavril” este cea mai veche din municipiu. Aceasta a fost închisă timp de 30 de ani în perioada comunismului. Lăcașul de cult a fost redeschis în decembrie 1989.