Bilanțul subvențiilor

autor: tv sud // 28 02 2013 // Vizualizari

Aproape 130 de milioane de lei noi au virat anul trecut funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în conturile fermierilor gorjeni. Ca mai mare parte a sumei a ajuns la cei peste 25 de mii de agricultori care dețin aptoximativ 100 de mii de hectare de teren.

Funcționarii APIA i-au prezentat astăzi prefectului Claudiu Teodorescu raportul pe anul trecut. Situația plăților este cu atât mai importantă cu căt anul 2013 este ultimul în care agricultorii și fermierii primesc sprijin financiar în actuala formulă. De anul viitor, beneficiarii vor trebui să îndeplinească alte condiții. Potrivit lui Constantin Negrea, Agenția pe care o reprezintă a rulat anul trecut aproape 130 de milioane de lei.

Crescătorii de animale au primit în 2012 subvenții pentru aproape 46.000 de vaci, 100.000 de oi și 16.000 de capre. Sprijinul financiar pentru cei care au folosit motorină la utilejele agricole a fost în cuantum de aproape două miliarde de lei vechi și a ajuns la 54 de beneficiari. Negrea a făcut și un bilanț al ciclului 2007-2012, iar rezultatele sunt impresionante.

Creșterea spectaculoasă a sumelor de care au beneficiat fermierii a atras și foarte multe probleme. Aproximativ 2.000 beneficiari au primit bani necuveniți și au de restituit agenției aproape 7,5 de milioane de lei vechi. Unde nu pot fi făcute compensări prin aplicarea de penalități, se va trece la executarea silită.