Avertisment de la meteorologi! Urmează zile cu furtuni puternice!

autor: Iulia Blondea // 12 06 2021 // 122 Vizualizari

Meteorologii anunţă vreme instabilă cu ploi sâmbătă şi duminică în aproape toată ţara. Temperarurile maxime vor ajunge până la 28 de grade Celsius. Duminică, ploile vor fi însoţite de intensificări ale vântului, care vor atinge la rafală până la 90 km la oră în zonele montane.

Prognoza meteo 12 Iunie. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat și se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense – în sudul, centrul şi estul ţării, în zonele montane şi submontane și pe arii mai restrânse în rest, îndeosebi în a doua parte a zilei, iar în vest, centru, nord și nord-est, cu precădere noaptea. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 30 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade. Dimineața și noaptea, izolat se va forma ceață.

Prognoza meteo 13 Iunie. Instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin înnorări și perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. Astfel de fenomene se vor semnala pe parcursul zilei în regiunile extracarpatice, în zonele montane și submontane, local în cele centrale și pe arii mai restrânse în rest, iar noaptea pe suprafețe mici îndeosebi în sud, est și la munte. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local se vor înregistra cantități de apă mai însemnate, iar pe arii restrânse va cădea grindină. Vântul va avea intensificări la munte, unde vitezele vor depăşi 80…90 km/h, cu precădere pe crestele Carpaţilor Meridionali, dar temporar şi în celelalte zone, local cu rafale în general de 50…60 km/h, în sud-vest dar și asociate ploilor, când foarte probabil se vor semnala și vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 18 și 26 de grade, iar cele minime între 5 grade în depresiuni și 14…15 grade pe litoral.