Atenție la căpușe! Mușcătura insectelor poate cauza boli grave!

0
0

Atenţie foarte mare când mergeţi la picnic la iarbă verde, indiferent că alegeţi o zona de câmpie sau muntele. Suntem în plin sezon al căpuşelor, iar boală Lyme nu este singură pe care acestea o pot provoca.

Iată 5 boli ce pot fi provocate de înţepătura acestei insecte:

1. VIRUSUL POWASSAN

Acest virus atacă sistemul nervos încă din primele minute după ce ai fost muşcat de o căpuşă. Virusul se manifestă prin puternice dureri de cap, febră şi creier inflamat. În 10% dintre cazuri, acest virus este unul mortal, avertizează medicii şi, din nefericire, nu există tratament pentru a-l combate.

2. BABESIOZA

Deşi omul este mai puţin afectat de această afecţiune, asemănătoare malariei, ea rămâne una dintre pericolele la care ne expunem când ne punem pătură pe iarbă şi nu suntem atenţi la mediul înconjurător.

3. ANAPLASMOZĂ

Această boală este transmisă de un anumit tip de căpuşă care se găseşte în nordul şi sudul Statelor Unite ale Americii. Boala se manifestă prin dureri puternice de cap, mâncărimi insuportabile în zona ochilor şi febră. Această boală se poate trata cu antibiotice.

4. VIRUSUL HEARTLAND

Căpuşa numită Lone star (steaua singuratică) transmite acest virus. Această căpuşă îşi face veacul prin Texas, Statele Unite. Virusul se aseamănă cu afecţiunile respiratorii frecvente cauzate de temperaturile extreme din Orientul Mijlociu. Până la ora actuală, nu s-a descoperit vreun tratament împotriva bolii.

5. TULAREMIA

Boala poate fi transmisă de la orice căpuşă care a intrat în pielea animalului de companie. Această boală poate afecta pielea, ochii şi plămânii. Boala cauzată de bacteria Francisella turalensis poate fi tratată cu antibiotice din momentul depistării acesteia.

Căpuşele trăiesc de la temperaturi de 20-25 de grade Celsius până la 10 grade Celsius, ceea ce înseamnă că, de acum şi până târziu în toamnă, trebuie să fiţi cu băgare de seamă! Dacă nu au cu ce să se hrănească, aceşti paraziţi pot sta în hibernare chiar şi un an.

Cum se îndepărtează insecta de pe piele

Muşcătura unei căpuşe este însoţită de anestezia zonei afectate, motiv pentru care nu e dureroasă, iar cel muşcat nici măcar nu realizează. Ideal e să fie îndepărtată de un medic, însă dacă nu poţi ajunge, trebuie să respecţi următoarele manevre de îndepărtare: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat. Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate. Foloseşte mănuşi, nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul şi aplică o cremă cu antibiotic.