Arestat 30 zile! Făcea milioane de pe urma naivilor și evaziune fiscală…

- Advertisement -

Influencer-ul online, considerat de mulți creduli un tânăr antreprenor de succes, Călin Donca, a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul de delapidare, evaziune și înșelăciune cu criptomoneda Solix.

„A fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Toţi au contestat măsura dispusă„, se arată în minuta Tribunalului Brașov.

Cătălin Donca își promova agresiv imaginea, online și la tv, de tânăr antreprenor de succes care muncește enorm dar și de familist convins. În spatele acestei măști, de fapt, s-ar fi aflat un escroc care doar dorea să inspire credibilitate credulilor care îi cumpărau criptomoneda creată în scop de înșelăciune. În SUA dar și în alte state, această practică a luat amploare cu mai mulți ani în urmă.

CUM PROCEDA CĂLIN DONCA. CE SPUN PROCURORII

Cei trei ar fi format o grupare infracțională şi sunt cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Calin Donca se prezenta in spațiul virtual ca un adevărat “om de afaceri”, un tânăr antreprenor de succes însă acesta păcălea naivii spunându-le că moneda sa virtuală generează câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția, conform procurorilor DIICOT, iar cei care l-au crezut i-ar fi dat în total vreo de 700.000 de dolari.

Donca este acuzat și că a delapidat firmele pe care le deținea sau controla. Ar fi fost ajutat de soția lui și de două colaboratoare.

„Prin utilizarea unor documente false, liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai (…) iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD”, se arată în comunicatul DIICOT.

Nu în ultimul rând, Călin Donca este acuzat de evaziune fiscală. Prejudiciul pe care l-ar fi creat statului prin neplata unor taxe și impozite se ridică la peste patru milioane de lei, potrivit procurorilor DIICOT. Anchetatorii s-au autosesizat după ce au observat cât de vizibil este și ce impact are omul de afaceri în mediul online.

Alături de Donca, vizate în dosarul DIICOT sunt și soția lui – Orianda – contabila celor 18 firme pe care milionarul le controlează și o patra persoană. Singura care nu a fost propusă spre arestare este Orianda Donca pentru că trebuie să aibă grijă de cei cinci copii ai cuplului.

Articole recente