Ora de vară 2024. Efectele resimțite de organism la schimbarea orei

- Advertisement -

În România se aplică sistemul orei de vară, prin care se urmărește creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Astfel, ceasurile se dau cu o oră înainte.  În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal este de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă.

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie. Prin sistemul de schimbare a orei, se ajustează ceasurile cu o oră, în fiecare primăvară şi toamnă.

În 2024, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30/31 martie. Ziua de duminică devine, astfel, cea mai scurtă zi din an, după ce ora 3.00 devine ora 4.00 și va avea doar 23 de ore. Se va aplica ora de vară până în 27 octombrie, în acest an.

Odată cu trecerea la ora de vară, dormim mai puțin. Experții spun că este nevoie de circa o săptămână, pentru acomodarea la noul sistem orar.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale. Mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

Articole recente