2 milioane pentru câinii comunitari

0
0

Consiliul Județean Hunedoara a avut, vineri, pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre pentru aprobarea cotizațiilor pentru anul în curs pentru diverse asociații și servicii. Pentru serviciul județean ce gestionează animalele fără stăpân, câinii comunitari, suma propusă de forul județean este de 2 milioane de lei.

”Se aprobă plata cotizaţiei la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean Pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân” în sumă de 2.000.000 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Suma de 2 milioane de lei pare însă exagerată în condițiile în care anul acesta au fost descoperite mai multe nereguli în special la adăpostul de la Petroșani. Câinii de aici mor pe capete, sunt înfometați, se mănâncă unul pe celălalt și există voci care susțin că sunt ”tratați” cu ketamină.
Toate acuzațiile aduse celor de la serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân au fost negate de reprezentanții asociației ce se ocupă de gestionarea câinilor maidanezi.

”Adăpostul Petroșani, că la el facem referință că el este cel mai sensibil în momentul ăsta, a fost preluat de către Serviciul Județean de Ocrotire a Animalelor Fără Stăpân, dacă nu mă înșel probabil în februarie 2013. Din februarie 2013 până în martie 2017, nu am avut absolut nici o problemă, absolut nicio plângere și cred că am demonstrat prin ceea ce facem în Petroșani și în general în Valea Jiului că ne facem treaba cu bună credință. În ultima lună aș putea spune, au apărut o serie de Ong-uri, o serie de domni, doamne cărora vreau să le mulțumesc de asemenea în acest sens, care au început să înțeleagă altfel a iubi animalele, care au început a fi foarte agresivi la adresa noastră, de ce? Nu știu, dacă am greșit cu ceva, asta este culpa mea, mi-o asum, dar, repet dacă acești indivizi au considerat de bună credință și de cuviință să-mi facă anumite plângeri la poliție și trebuie să recunosc, aceste plângeri nu sunt puține la adresa mea”, spunea, în urmă cu câteva zile, pentru GDD, medicul Adrian Cioran, responsabil de Serviciul Județean Ocrotirea Animalelor fără stăpân.

Sursa citată mai preciza că nici controalele efectuate de cei de la Direcția Sanitar Veterinară nu au scos la iveală încălcarea normelor.

”DSV (Direcția Sanitar Veterinară – n.r) organizează periodic controale și verificări. Nu îmi aduc aminte să fi avut vreodată probleme. Deci dacă un inspector sanitar veterinar, un șef al poliției sanitar veterinare nu a observat neconformități, nu am fost sancționați, consider că, cu asta am spus tot. Respectiv, ne-am supus la legislația existentă”, a mai spus Cioran.

Mai mult, Cioran spune că adăpostul de la Petroșani e în stare ”excepțională”.

Tot 2 milioane de lei a primit și în 2016 serviciul care se ocupă cu gestionarea câinilor comunitari. De menționat că în acest ADI, sunt incluse doar câteva primării din județ. În anul 2015, acest serviciu a beneficiat de 1,9 milioane de lei de la Consiliul Județean Hunedoara, scrie gazeta de dimineata.