Vor autorizație de mediu pentru o termocentrală

autor: tv sud // 12 02 2018 // 195 Vizualizari

Complexul Energetic Hunedoara și Garda de Mediu se luptă pentru funcționarea grupului energetic de la Termocentrala Paroșeni. În plin proces, în apel, complexul hunedorean a depus, la instituția competentă, o cerere de eliberare a autorizației de mediu.

După 8 ani

La finele săptămânii trecute, conducerea CEH a transmis Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara, solicitarea de eliberare a autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Paroșeni.

Cererea vine după circa 8 ani. Din anul 2010, conform reprezentanților APM Hunedoara, Termocentrala Paroșeni funcționează fără autorizația de mediu.

Cererea de eliberare a acestei autorizații a ajuns la AMP Hunedoara în cursul zilei de joi. Astăzi-luni, la Tribunalul Hunedoara are loc un nou termen în procesul dintre Termocentrala Paroșeni și Garda de Mediu.În 2007, România a intrat în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că timp de 8 ani termocentrala de la Paroșeni a funcționat fără a îndeplini cerințele impuse de UE.

Termocentrala Paroșeni a fost amendată în vara lui 2015. Tot atunci Garda de Mediu a dispus și aici sistarea activității. Anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara a avut câștig de cauză la Judecătoria Petroșani. Instanța de fond care a judecat procesul dintre Garda de Mediu și Termocentrala Paroșeni a decis anularea raportului prin care se suspenda activitatea termocentralei. Mai mult amenda primită a fost redusă de la 40 mii lei, la 30 mii lei.

Decizia a fost atacată însă cu apel de Garda de Mediu, iar dosarul a ajuns și el la Tribunalul Hunedoara.

Are șanse să o obțină

Directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, spunea, săptămâna trecută, pentru GDD, că Termocentrala de la Paroșeni poate obține autorizația de mediu. Asta pentru că la Termocentrala Paroșeni s-au făcut lucrări de conformare la cerințele de mediu.

”Au șanse mari să fie conformi. Ultima autorizație a expirat în 2010. Între timp au făcut investiția de desulfurare. Aceasta este finalizată în proporție de 96-98 la sută. Ei au șanse să fie conformi și să putem să-i autorizăm”, spunea reprezentantul APM Hunedoara.

Organizațiile de mediu ar putea contesta inițiativa CEH

Reprezentanții APM Hunedoara se așteaptă însă ca organizațiile de mediu să conteste solicitarea de eliberare a autorizației de mediu.

Trebuie menționat că în procesul dintre Termocentrala Paroșeni și Garda de Mediu există și un ONG de mediu. Este vorba despre Fundația Greenpeace CEE Romania. Nu de puține ori cei de la Greenpeace au acuzat că termocentralele din România funcționează ilegal.

CEH a cerut autorizație de mediu și pentru Termocentrala Mintia. Aici însă șansele de a obține documentul sunt nule, scrie gazeta de dimineață.