Video: Percheziții de amploare în Gorj

autor: Iulia Blondea // 28 12 2018 // 1.675 Vizualizari

Peste 200.000 mii de articole pirotehnice au fost indisponibilizate de polițiști din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, încă de la debutul acțiunii naționale ”FOC DE ARTIFICII”, în urma a nouă percheziții domiciliare.

În perioada 17 noiembrie – 28 decembrie a.c., polițiștii, sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, în urma punerii în executare a nouă mandate de percheziție domiciliară, emise de Judecătoria Târgu, au identificat 10 persoane care dețineau fără drept, în vederea comercializării, aproape 210.000 de articole pirotehnice.

Perchezițiile domiciliare efectuate în vederea identificării persoanelor care efectuează operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept au avut loc pe raza municipiului Târgu Jiu și a localităților Scoarța, Bălești și Bâlteni.

În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 12 infracţiuni, iar față de 14 persoane sunt efectuate cercetări în cauze penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

Totodată, au fost confiscate toate articolele pirotehnice identificate, în greutate totală de peste 1.700 Kg, în valoare de aproximativ 155.000 de lei.

Acțiunile polițiștilor vor continua, în această perioadă, pentru a preveni evenimentele cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice.

RECOMANDĂRI:

În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, pentru a nu fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie, pe bază de amestecuri pirotehnice, destinate publicului larg. Înainte de a le folosi, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

O atenție deosebită va fi acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri.

PREVEDERI LEGISLATIVE ÎN DOMENIU:

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor)  pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”, a transmis IPJ Gorj.