Valabilitatea cardurilor europene, prelungită

autor: Alina Dodenciu // 14 03 2019 // 127 Vizualizari

Valabilitatea cardurilor europene de sănătate a fost prelungită cu doi ani! Astfel, gorjenii care se deplasează în străinătate vor putea cere eliberarea documentului de la CJAS Gorj. Cardul se eliberează gratuit, la cererea persoanei asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Aceasta trebuie să facă dovada achitării la zi a contribuției.
Documentul poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European (Norvegia, Islanda și Liechtenstein).
Cardul conferă dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un alt stat membru UE. Asigurații nu beneficiază însă de tratament medical pentru o boală care s-a declanșat înainte de plecarea în străinătate.
Documentele necesare eliberării cardului european de sănătate sunt: copie a cărții de identitate, dovada calității de asigurat (adeverință de salariat, cupon de pensie, decizie de pensionare, adeverință de elev sau student etc.) și o cerere tip care poate fi descărcată de pe adresa www.cnas.ro.