Taraful care a cântat în toată lumea

autor: catalin udroiu // 02 12 2012 // 6.596 Vizualizari

Gorjul după cum afirma părintele cercetărilor folclorice, Constantin Brăiloiu este spațiul unde întăi se aud cântecele și apoi răsare soarele. Aici în ultimii 100 de ani au alinat dorul și durerile sufletești ale semenilor așa numiții lăutari. Modernitatea a adus odată cu un confort al existenței și o nedreaptă și nedorită dispariție a tarafurilor tradiționale.Din fericire în Gorj un om cu suflet de aur și un iremediabil îndrăgostit de muzica tradițională , directorul Școlii Populare de Artă din Tg Jiu, Viorel Gârbaciu a adunat în jurul său 20 de tarafuri din toată Oltenia.

Unul dintre aceste tarafuri este cel denumit ,, Taraful Gorjului,, care a reușit performanța de a concerta în ultimii 10 ani pe marile scene muzicale din Londra, Viena ,Amsterdam , Paris , Chicago și New York. Lăutarii aceștia prelungesc o cultură muzicală tradițională pe care gorjenii înșiși le-au încredințat-o , lăsându-le în același timp responsabilitatea de a o conserva dar și libertatea de a o purta în cele patru colțuri ale lumii.

Talente lasate de Dumnezeu , muzicanții din ,, Taraful Gorjului,, au atins după cum susțin etnomuzicologii culmi ale interpretării folclorice datorită competiției tot mai dure de pe piața muzicii populare.Acestor oameni simplii dar cu mult har li se alătură de ceva vreme tot mai mulți adolescenți dornici să călătorească de-a lungul vieții pe aripile muzicii tradiționale gorjenești

Solista tarafului, Magdalena Cidoiu, a fost aplaudată la scenă deschisă la teatrul muzical din Viena , ocazie cu care muzicanții gorjeni au fost primii lăutari care au obținut marele premiu de interpretare a folclorului tradițional.Ajunsă la o vârstă respectabilă , Magdalena Cidoiu , de la din Pârâul de Pripor , străveche vatră a muzicii lăutărești își amintește cum în vremea denumită de comuniști a epocii de aur a fost obligată pentru a fi lăsată să urce pe scenă să interpreteze și melodii ce nu aveau nimic în comun cu folclorul.

Cântecele lăutarilor își au izvorul ăn fapte reale de viață cum ar fi istoria copilului sărac ce izbutește să se înalțe pri muncă dar este otrăvit la o nuntă de un dușman , interpretat inegalabil de Cristian Geacu Cătăroiu.

Ca o invitație la speranță într-un timp măcinat de incertitudini cântecele lăutarilor fac să vibreze coarda sensibilă a sufletelor ascultătorilor de toate vârstele și din toate timpurile.