Șoferii cu maşini din Marea Britanie, afectați de Brexit

autor: Alina Dodenciu // 14 03 2019 // 313 Vizualizari

În perioada 2006-2019 au fost introduse în România aproximativ 62.400 de vehicule care au fost anterior înmatriculate în UK.
Registrul Auto Român (RAR) anunţă modificări în ceea ce priveşte înmatricularea autoturismelor provenite din Marea Britanie, în cazul unui Brexit fără acord.
Astfel, dacă nu se semnează un acord privind Brexit sau dacă nu se amână de comun acord data ieşirii Marii Bitanii din Uniunea Europeană, începând din 30 martie vor exista câteva modificări în ceea ce priveşte înmatricularea maşinilor provenite din această ţară.
Printre acestea se numără necesiatea unei reomologări a vehiculelor noi, dar şi faptul că autovehiculele second-hand, cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care provin din Marea Britanie, nu vor mai putea primi cartea de identitate, indiferent de omologarea în baza căreia au fost înmatriculate. Modificările nu vizează maşinile deja înmatriculate în România.
Vehiculele noi, care au fost omologate UE de tip de către UK (marca e11) nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării, dat fiind faptul că omologarea UE de tip şi certificatul de conformitate (CoC) aferente îşi pierd valabilitatea de la 30 martie.
De la aceeaşi dată, la eliberarea CIV pentru vehiculele utilizate (second-hand) nu mai sunt recunoscute omologările UE de tip acordate de UK (marca e11), fiind necesară o reomologare individuală conform cerinţelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terţe. În cazul emisiilor poluante se impune condiţia privind nivelul minim de poluare Euro 3/Euro III.
Niciun autovehicul deja înmatriculat în România nu va fi afectat de modificări.