Preoți reținuți pentru șantaj

autor: Iulia Blondea // 17 06 2017 // 1.205 Vizualizari

Trei preoţi din Vaslui au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru şantaj. Potrivit DNA, cei trei ar fi şantajat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Unul dintre preoţi a ameninţat că va da în vileag imagini compromiţătoare, dacă nu va fi nominalizat pentru un post de episcop vicar. Ceilalţi doi au pretins, în schimbul tăcerii lor, suma de 50.000 euro. Şantajul ar fi avut loc în perioada 30 mai-14 iunie.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 iunie 2017, a inculpaților:

JITARU SEBASTIAN CRISTI, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, 

DAMIAN GHEORGHE, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, 

BUMBU RĂZVAN MIHAIL, preot paroh la Parohia Văleni, jud. Vaslui, 

cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj. 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada 30 mai 2017 – 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.

În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați în intervalul 12 – 14 iunie 2017, cu precizarea că aceștia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă „avansare”, au transmis reprezentanții DNA. 

Preoții au fost prezentați în fața magistraților de la Tribunalul Vaslui, iar instanța a dispus ca cei trei suspecți să fie plasați în arest la domiciliu.