Noile masuri pentru prevenirea COVID-19

autor: Gabriel Alin Spineanu // 31 03 2020 // 176 Vizualizari

Autoritatile romane au anuntat noi masuri in lupta impotriva coronavirusului. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat ca masurile luate prin Ordonanta Militara nr. 4 sunt poate cele mai dure pe care le-a avut Romania ultimilor zeci de ani.

Marcel Vela a anuntat ca Ordonanta Militara nr. 4 prevede ca aceia care incalca regulile izolarii vor intra in carantina si vor suporta obligatoriu toate cheltuielile. Cei care nu respecta carantinarea si sunt depistati in afara perimetrului protejat de catre organele de ordine vor intra inca 14 zile in carantinare din momentul in care sunt depistati ca au incalcat regulile, suportand si toate cheltuielile aferente carantinarii.

Persoanele de peste 65 de ani isi pot rezolva problemele de natura medicala precum tratamente oncologice planificate, dializa, pe intreaga perioadă a zilei si nu doar intre orele 11.00 si 13.00. Se permite parasirea locuintei sau a gospodariei pentru aceste persoane si in intervalul orar 20,00-21,00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Operatorii economici trebuie sa faciliteze in intervalul 11,00-13,00 accesul persoanelor de peste 65 de ani in spatiile comerciale.

Preturile la energie electrica si termica, gaze, apa, salubritate si carburanti nu mai pot fi majorate pe perioada starii de urgenta, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial a Ordonantei Militare numarul 4, ci eventual pot sa scada.
Ministerele si autoritatile locale care au in subordine unitati sanitare vor asigura din 31 martie incolo cazarea si hrana personalului medical in spatii hoteliere, pentru protejarea familiilor angajatilor din sistemul medical.

Conducatorii auto care intra in tara, cei care conduc tot ceea ce tine de un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei optiuni pentru a-si proteja familiile si pe ei insisi, fie angajatorul le asigura un loc unde sa se izoleze intre curse, dar nu mai mult de 14 zile, fie declara ca se izoleaza la domiciliu impreuna cu familia sau un alt spatiu locativ pe care il detine, fie autoritatile locale pun la dispozitie spatii de carantinare la cerere pentru a asigura protectia familiilor soferilor de pe aceste autovehicule care transporta marfa, cu plata costurilor aferente cazarii in aceste spatii hoteliere. Aceleasi conditii trebuie aplicate si pilotilor de avioane si personalului navigant.

Personalul esential pentru functionarea Sistemului Energetic National se va izola la locul de munca sau in zone special amenajate, pentru a asigura continuitatea functionarii sistemului.

De marti, 31 martie, autoritatile administratiei publice locale vor monta in blocuri dispozitive cu solutii dezinfectante si vor efectua dezinfectii pe casa scarilor, in lifturi si in alte spatii comune, iar interdictia deplasarii in grupuri mai mari de 3 persoane se aplica doar circulatiei pietonale.