Modificarea Codului Silvic, aprobată!

autor: Iulia Blondea // 18 04 2018 // 153 Vizualizari

Vești bune pentru Complexul Energetic Oltenia! Noile modificări aduse Codului Silvic au fost votate, astăzi, în Camera Deputaților, după ce, în urmă cu puțin timp au trecut și de Senat.

“Astăzi a venit rândul colegilor mei parlamentari din Camera Deputaților să voteze “pentru” proiectul legislativ privind modificarea Codului silvic, după ce acesta a trecut, în urmă cu ceva timp, și de Senat. Am susținut proiectul respectiv împreună cu ceilalți parlamentari gorjeni Scarlat Iriza și Mihai Weber pentru ca activitatea Complexului Energetic Oltenia să nu mai aibă de suferit în procesul de extracție. Proiectul a fost sustinut in Camera Deputatilor si de catre Elvira Sarapatin, deputat PSD de Gorj.
Astfel, noile modificări aduse Codului Silvic vor ajuta conducerea Complexului Energetic Oltenia să extindă perimetrul exploatărilor miniere și să repună în funcțiune excavatoarele “trase pe dreapta” din cauza lipsei frontului de lucru din cariere.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare scoaterea din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren fără compensare, numai prin achitarea taxelor prevăzute de lege, destinate realizării lucrărilor miniere de interes naţional, declarate de utilitate publică, de exploatare a zăcămintelor de lignit.
“Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional al terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat, în cazul terenurilor forestiere achiziţionate de acesta, sau statul român, în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierii. Prin excepţie, reducerea fondului forestier naţional prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menţionate se realizează fără compensare şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, prevede textul adoptat, a anunțat Florin Cârciumaru pe pagina sa de Facebook.

“O lege mult așteptată de către Complexul Energetic Oltenia a fost votată astăzi, în Camera Deputaților, fiind vorba despre noi modificări aduse Codului Silvic.  Am fost inițiator al acestui proiect, alături de senatorul Scarlat Iriza, care a avut o contribuție majoră, și senatorul Florin Cârciumaru.
Noua lege prevede: “Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional al terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat, în cazul terenurilor forestiere achiziţionate de acesta, sau statul român, în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierii. Prin excepţie, reducerea fondului forestier naţional prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menţionate se realizează fără compensare şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului”’, a transmis Mihai Weber.