Legea pensiilor, parțial neconstituțională

autor: Alina Dodenciu // 14 03 2019 // 143 Vizualizari

Curtea Constituțională a României admis că legea pensiilor este parțial neconstituțională! Legea a fost votată anul trecut. Actul normativ se va întoarce acum în Parlament pentru a fi pus în acord cu Constituția.
Obiectia de neconstitutionalitate a fost formulata, pe 27 decembrie, de un numar de 83 de deputați.
“Dispozitiile criticate ca fiind neconstitutionale privesc condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului”, se arată în sesizarea Opozitiei trimisă la CCR.
De altfel, aceștia au precizat că legea este supusa “unui dublu standard” privind persoanele care urmeaza sa beneficieze de pensie de invaliditate.
“In plus, este instituită o condție obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situații în care persoanele în cauză sunt discriminate și supuse unui dublu standard”, potrivit sursei citate.