Grupări infracţionale, destructurate

- Advertisement -

În ultimele două săptămâni, Poliţia Română a efectuat 97 de percheziţii, pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată. Au fost ridicate 16 laptop-uri şi alte dispozitive informatice, 4 arme, 69 de cartuşe, peste 1 kg. de cannabis, aproape 1.300 de comprimate ecstasy şi diferite sume de bani.

În perioada 10 – 23 aprilie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 31 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.

În cadrul investigaţiilor pentru probarea activităţii infracţionale a 174 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 97 de percheziţii ce au vizat atât imobile folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le foloseau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 58 de persoane au fost reţinute sau arestate.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 16 laptop-uri, 14 HDD, 13 tablete, 3 unităţi de calcul, 110 telefoane mobile, 60 cartele SIM, 72 de medii de stocare, 3 carduri bancare.

De asemenea, au fost ridicate 4 arme, 69 de cartuşe, 2 arme albe (cuțit/sabie), 10 ceasuri, 400 de g. de bijuterii, 23 de g. de haşiş, 9 doze de heroină, 6,85 g. de cocaină, 1,042 kg. de cannabis, 50 de g. de substanțe vegetale, 1.297 de comprimate, 1 cântar,   61.787 de lei, 22.120 de euro, 314 USD.

Pentru recuperarea prejudiciilor, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra unui TIR şi a unui autoturism.

La acţiunile desfăşurate au participat 329 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cu Serviciul Român de Informaţii.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

Exemple:

■ La data de 23 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa au efectuat două percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de procurarea şi comercializarea de droguri de mare risc.

De asemenea, poliţiştii au surprins în flagrant delict un bărbat, de 38  de ani, asupra căruia au fost descoperite 1.297 de comprimate de ecstasy, pe care acesta ar fi încercat să le vândă, în schimbul a 5.000 de euro.

Bărbatul a fost  reţinut, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române.

*

*          *

■  La data de 21 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Olt, au efectuat opt percheziţii în judeţul Olt, la locuinţele a cinci persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi tâlhărie.

Din cercetări a reieşit faptul că, în cursul anului 2014, cei cinci membri ai grupării infracţionale ar fi recrutat mai multe minore, din centre de plasament, de pe raza judeţului Olt, pe care, prin promisiuni de căsătorie şi prin folosirea de violenţe şi ameninţări, le-ar fi exploatat sexual în municipiul Slatina şi în alte localități din județul Olt.

Prin activitatea infracţională, bărbaţii ar fi obţinut între 15.000 şi 20.000 de lei.

Până în prezent, au fost identificate șapte victime, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, exploatate sexual.

În baza probatoriului administrat, procurorul D.I.I.C.O.T. – B.T. Olt a dispus reţinerea a patru membri ai grupării.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații şi al D.G.A.S.P.C. Olt.

*

*          *

■ La data de  16 aprilie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 46 de percheziţii domiciliare,  pe raza judeţului Timiş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat  în comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate.

Din cercetări a reieșit că, din luna noiembrie 2014,  pe raza judeţului Timiş, ar fi acţionat un grup infracţional organizat constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 de euro.

Bancnotele falsificate ar fi fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia.

Membrii grupării ar fi furnizat sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de încredere care ar fi aderat la grupul infracţional organizat  şi care, la rândul lor, le-ar fi pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul altor persoane.

În urma administrării probatoriului, 16 persoane au fost arestate preventiv, faţă de 11 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar iar faţă de o persoană a fost dispus arestul la domiciliu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române, Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informații și Protecție Internă. (R.I.)

 

 

Articole recente