Goana după petarde și artificii

autor: Iulia Blondea // 06 12 2019 // 167 Vizualizari

“La data de 5 decembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, împreună cu lucrători ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat în baza Planului de acțiune „Foc de Artificii 2019”,  la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, din municipiul Târgu Jiu.

În prezența administratorului, un bărbat,  de 48 ani, din municipiul Târgu Jiu, poliţiştii  au constatat faptul că acesta ar fi expus mai multe articole pirotehnice (o baterie de artificii de 36 focuri, 5 vulcani de scenă, 9 jerbe pirotehnice, 71 fumigene şi 2866 bucăți articole pirotehnice, tip petarde), în scopul comercializării, fără drept.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice, pentru care administratorul nu a putut prezenta documente de proveniență, respectiv 2.987 bucăți, a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la  săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Tot în cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în baza Planului de Acțiune „Foc de Artificii 2019”, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din orașul Bumbești Jiu, ocazie cu care în prezența administratorului, un bărbat de 64 ani, din orașul Bumbești Jiu, poliţiştii au identificat 111 baterii de artificii de diferite dimensiuni şi 2.804  articole pirotehnice, acestea fiind indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Având în vedere Planul de acţiune ,,Foc de artificii 2019” poliţiştii gorjeni au constatat de la debutul acţiunii până în prezent 10 infracţiuni, fiind efectuate cercetări faţă de 11 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Articolele cu conținut pirotehnic, respectiv 15.660 bucăți au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, poliţiştii au aplicat o sancţiune contravenţională unei societăţi comerciale cu punctual de lucru în municipiul Târgu Jiu, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, întrucât nu a luat măsurile necesare în vederea avizării autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice.”, a transmis IPJ Gorj.