Focar de pesta porcina in Mehedinti

autor: Gabriel Alin Spineanu // 19 05 2020 // 341 Vizualizari

Focar de pestă porcină în județul Mehedinți! Autoritățile județene au convocat comitetul pentru situații de urgență și au analizat situația. În urma ședinței, autoritățile au stabilit ca peste 600 de porci de la o fermă din comuna Vrancea să fie sacrificați. Totodată, se va face o amplă dezinfectare în mai multe puncte. În acest moment, în Mehedinți sunt 5 focare active de pestă porcină.

Peste 600 de porci de la fermă vor fi sacrificați după izbucnirea focarului.
“A fost confirmată pesta porcină africană la o exploataţie comercială de suine aflată în imediata vecinătate a fermei din localitatea Vrancea, unde în data de 8 mai a.c. s-a înregistrat primul focar. Şi în acest caz se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 600 capete suine, conform planului de măsuri de combatere a bolii, aprobat în şedinţa de astăzi a Centrului Local de Combatere a Bolilor Mehedinţi”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.
Totodată, clădirile destinate adăpostului porcilor şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curăţate şi dezinfectate.
”Din păcate trebuie să vă spun că şi la această fermă, care este situată lângă ferma vecină, unde a apărut în urmă cu o săptămână primul focar, s-a difuzat virusul pestei porcine, fermele fiind foarte aproape una de cealaltă. Fiind vorba de un virus, acesta se difuzează foarte rapid, deci era imposibil să nu se contamineze, indiferent ce măsuri de biosecuritate luam noi fiindcă e transportat pe curenţi de aer. Din păcate este vorba de o fermă de reproducţie de elită în ţară”, a precizat medical veterinar Dorin Ganea.

Toţi porcii vor fi ucişi sub control oficial, sub supravegherea autorităților competente. La ora actuală, pe raza judeţului Mehedinţi sunt active 5 focare de pestă porcină africană.