Desfășurarea exercițiului “Seism 2018”

autor: Iulia Blondea // 13 10 2018 // 202 Vizualizari

”În urma ședinței CNSSU din data de 13 octombrie 2018, care a avut loc la sediul Centrului Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției, în prezența primului-ministru al României, doamna Viorica-Vasilica Dăncilă, au fost dispuse măsurile necesare pentru buna desfășurare a acțiunilor întreprinse în sprijinul populației în contextul exercițiului SEISM 2018.

A fost propusă instituirea stării de urgență, ce urmează a fi supusă spre aprobare președintelui României.

În cadrul exercițiului, la ora 14.00, situația pagubelor și a victimelor se prezintă astfel:

În urma cutremurului produs în această dimineață, se preconizează peste 1000 de victime dintre care peste 400 de persoane decedate.. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbușite, 800 afectate grav, peste 1400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparțin instituțiilor publice de la nivelul municipiului București, dar și imobile de locuit, printre care și clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime.

În cadrul solicitării de ajutor internațională, prin activarea mecanismului european de asistență, 4 de echipe grele de căutare-salvare, 6 echipe medii de căutare-salvare și puncte medicale mobile sunt pregătite să intervină. A fost solicitat ajutorul internațional, acesta urmând a fi validat prin hotărîre de Guvern.

La ora 10.07, a fost activat Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivelul Municipiului București, o nouă ședință urmând a se desfășura la ora 18.00.

Forțele inspectoratelor județene pentru situații de urgență au început deplasarea spre Capitală, în baza concepției de intervenție în situație de seism major, nefiind nevoie de un ordin explicit în acest sens.
O parte din forțe, din județele Teleorman, Covasna și Brașov acționează deja la nivelul municipiului București. Alte forțe ISU din județele neafectate de seism sunt în deplasare spre zonele afectate.
A fost evaluată disponibilitatea paturilor de terapie intensivă, până la acest moment au fost identificate 60 de paturi de terapie intensivă. În funcție de dinamica situației, se va decide dacă este necesară evacuarea unor pacienți către alte spitale din afara țării.

Tot personalul din unitățile Agenției Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de la trei unități din București și zonele limitrofe sunt în dispozitiv. În acest moment, sunt pregătite căsuțe, corturi și alimente de primă necesitate pentru populația afectată.Toate structurile sunt în contact cu agenții economici și stabilesc eșaloanele de intervenție la nivelul utilajelor pentru construcții.

De asemenea, sunt pregătite medicamente și alte dispozitive medicale, care vor fi utilizate în funcție de necesar.

Forțele și mijlocele pentru situații de urgență se află în teren pentru salvarea persoanelor aflate în situații de risc și se fac toate eforturile necesare pentru ca numărul de victime să fie cât mai mic.
În sprijinul structurilor profesioniste de intervenție se află și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General de Aviație, dar și forțe ale Ministerului Apărării Naționale.

Poliția Română, în colaborare cu Jandarmeria Română, au luat toate măsurile pentru limitarea efectelor negative, prin menținerea unui climat de ordine și liniște publică.
Poliția Rutieră a acționat pentru fluidizarea traficului rutier în zonele afectate și pentru a permite intervenția echipelor de salvare.

La nivelul Jandarmeriei Române s-a dispus creșterea capacității operaționale pentru 12 unități. De asemenea structurile specializate din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție au acționat, în cadrul exercițiului, cu efective pentru asigurarea ordinii publice și acordarea de sprijin la sediul central al IGSU și al Ambulanței București-Ilfov. Efective din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a municipiului București au executat misiuni de ordine publică, evacuare și triere la spitalul Floreasca.

Ca urmare a ședinței CNSSU, au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Continuarea acțiunilor derulate potrivit prevederilor Concepției Naționale de răspuns la seism și a planurilor de intervenție la nivelul municipiului București și Ilfov şi respectiv punerea în aplicare a planurilor de evacuare din unităţile administrativ teritoriale afectate.
2. Comanda acțiunilor de răspuns la nivel național pe perioada stării de alertă este asigurată în continuare de șeful DSU, în calitate de comandant al acțiunii la nivel național.
3. Comandantul acțiunii la nivel național va aproba solicitările de sprijin internațional în scopul asigurării acțiunilor de răspuns și transmiterea acestora către structurile internationale competente.
4. La solicitarea comandantului acțiunii, vor fi întreprinde demersurile necesare pentru scoaterea de la Rezervele de stat, a unor produse şi bunuri materiale necesare sprijinirii autorităţilor administraţiei publice locale și populaţiei afectate, pe baza analizelor IGSU. Dacă situația o impune, se vor asigura inclusiv sume de bani din Fondul de Intervenție la dispoziție al Guvernului.
5. Toate structurile și instituțiile cu responsabilități, potrivit Concepției Naționale de Răspuns, prevăzute în H.G.R. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, vor asigura toate capabilitățile de sprijin necesare derulării acţiunilor operative, la ordinul comandantului acțiunii.
6. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Acțiunilor de Intervenție asigură suportul decizional pentru comandantul acțiunii. În baza ordinelor cu caracter operativ ale comandantului acțiunii, CNCCI se completează cu reprezentanți ai structurilor și instituțiilor cu responsabilități sau care asigură funcții de sprijin în gestionarea situației de urgență.
8. Se interzice accesul populației civile în zonele / clădirile declarate cu risc de prăbușire, incendii sau explozie sau de contaminare, cu excepția celor fără risc, expertizate în regim de urgență de către Inspectoratul de Stat în Construcții sau alte instituții abilitate.
9. Daca situația o impune, asigurați aducerea în București a specialiștilor abilitați în evaluarea construcțiilor și intensificarea acțiunilor care vizează salvarea oamenilor și repunerea în stare de funcționare a infrastructurii critice esențiale, în vederea restabilirii stării provizorii de normalitate .

***
Ora 15.30

La acest moment, în cadrul exercițiului, sunt organizate 7 site-uri active (Fabrica de Iută, Fabrica de bere, Academia de Polițe, Academia Română, strada Speranței 24, strada Dacia 102, Jean Louis Calderon 36)
Evaluarea este în dinamică. Până în prezent există:
43 persoane salvate
108 persoane evacuate medical
22 de persoane dispărute
36 de persoane surprinse la înălțime
34 de persoane sub dărâmături pentru care se acționează

Rugăm cetățenii să manifeste înțelegere față de echipele de intervenție pe tot parcursul desfășurării exercițiului Seism 2018.”, a transmis ISU Gorj.