Citu, avertisment sumbru pentru CEO

autor: tv sud // 13 02 2020 // 150 Vizualizari

Complexul Energetic Oltenia s-ar putea închide! Este pentru prima dată când un oficial al guvernului adduce în discuție posibilitatea închiderii producatorului de energie pe baza de cărbune. Declarația a fost făcută chiar de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în presa națională, care avertizează că dacă CEO nu urmează planul de restructurare la care s-a angajat, îl paște falimentul. Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Niculae Havrileț, vorbește despre compania din Gorj într-un ton mai optimist.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, atrage atenția Complexului Energetic Oltenia că dacă nu duce la îndeplinire planul de restructurare, asumat după aprobarea Memorandumului, va ajunge o societate falimentară.

“Ajutoarele de stat sunt de salvare, pentru a nu închide acele companii, care ştiţi foarte bine că au fost căpuşate în ultimii ani şi le ajutăm să se restructureze. Cred că vă referiţi la CEO. Ajutoarele de salvare vin cu un plan de restructurare, altfel nu se pot da şi este o notificare trimisă Comisiei Europene. Dacă Comisia este de acord, (acest ajutor – n.r.) se dă, dar în anumite condiţii şi, dacă nu se face restructurare, acele companii chiar nu vor merge mai departe. Deci sunt legate de o restructurare, ceea ce înseamnă retehnologizare şi, bineînţeles, o reducere de emisii”, a declarat Florin Cîțu pentru Agerpres.

Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul economiei, Niculae Havrileț, responsabil de producătorii de energie, susține că nu se poate pune problema falimentului Complexului Energetic Oltenia, din cauza faptului că astfel ar fi pusă în pericol siguranța sistemului energetic nașional.
Deputatul PSD, Mihai Weber, susține că situația de incertitudine din jurul Comp Energetic Oltenia s-a creat ca urmare a aprobării cu întârziere a Memorandumului.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de 1,2 milioane de lei pentru CE Oltenia, pentru plata certificatelor de emisii aferente anului trecut. Este o certitudine faptul că împrumutul se transformă în ajutor de restructurare, plan care vizează restrângerea unor perimeter și reduceri de personal, despre care conducerea companiei susține că se bva face pe cale naturală prin pensionări.