Amânare în dosarul Berbeceanu

autor: tv sud // 12 03 2018 // 144 Vizualizari

Primul termen al apelului în dosarul Berbeceanu a început cu o amânare. Completul de cinci judecători a fost nevoit să dispună, rapid, amânarea cauzei. Asta pentru că o parte dintre părți – foștii procurori și fostul polițist condamnați la închisoare în urma sentinței de pe fond- nu s-au prezentat la proces.

Amânare cerută prin fax

Conform informațiilor GDD, fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, și ceilalți inculpați acuzați de DIICOT au fost singurele părți prezente  la termenul programat luni la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mureșan, Muntean și Cean – acuzatorii lui Berbeceanu – nu au fost în fața completului de cinci judecători. Aceștia au cerut amânarea procesului prin fax. După aproape doi ani de la sentința de pe fond, aceștia au invocat necesitatea angajării de apărători.

Ca atare,  instanța a dispus amânarea cauzei. Următorul termen a fost stabilit abia în luna mai.

DIICOT  a ținut apelul pe loc

În iunie 2016, completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție îi condamna la închisoare pe acuzatorii lui Traian Berbeceanu. Prin aceeași sentință, fostul comisar șef al BCCO Alba scăpa de acuzațiile pe care i le-a adus DIICOT în cadrul unui dosar, după cum arăta DNA, fabricat.

De la acel moment, iunie 2016, DIICOT-ul a avut nevoie de luni bune pentru a-și motiva apelul în acest dosar. Așa că dosarul a stat pe loc.

Abia la finele lunii ianuarie instanța a putut stabili un termen de judecată pentru faza de apel a acestui dosar.

Condamnați la închisoare cu executare în prima instanță

La finele lunii iunie 2016, fostul procuror șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan – acuzat de DNA de represiune nedreaptă, fals intelectual și abuz în serviciu a primit în total 7 ani de închisoare cu executare.

Alin Muntean – fost coleg al lui Berbeceanu la BCCO Alba- a fost condamnat pentru complicitate la represiune nedreptă și fals intelectual la 4 ani de închisoare cu executare.

Cel de al treilea acuzator al lui Traian Berbeceanu, Nicolaie Cean – fost DIICOT – a primit și el doi ani închisoare cu executare. Acesta a fost acuzat de DNA și judecat pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Prin aceeași sentință, Ioan Mureșan, Nicolaie Cean și Alin Muntean sunt obligați la plata de despăgurbiri morale către Traian Berbeceanu. Acestea sunt în valoare de 100 mii euro. Alte  aproape 100 mii lei reprezintă daune materiale pe care trebuie să le primească fostul șef al BCCO Alba, anunță gazeta de dimineață.